chyde.blogg.se

Vad är svartsjuka?

Let's face it...
 
Ni som läser kom hit av olika anledningar. Ni som fortsätter, stannar av samma. Något håller er kvar, och jag dömer er inte. Jag själv har alltid känt mig dömd på otillräckliga grunder, från ytliga människor av svaga skäl. Människor som ser på mig utan att se mig, hör mig utan att lyssna till mina ord. Känner mig...

...utan att känna mig.

Min rädsla är inte att dö, den är att inte ha levt. Så jag låter er känna.
 
 
 
Jag kastar mig ut och jag står för det jag känner. Ni som dömer mig utifrån det ni läser i något inlägg jag skrivit har redan valt er verklighet och min åsikt är att den är trångsynt och begränsad, destruktiv och otroligt tragisk. Så här kommer jag med ännu ett inlägg, som ni får ta hur fan ni vill.

Detta är ingen universall sanning som gäller alla. Men den kan gälla för dig... Och har jag bara hjälpt en vilsen själ på rätt spår igen, har jag lyckats med det jag gör. Jag bloggar inte för att tillfredsställa ditt lilla slösurfar-behov. Jag bloggar för att skapa en förändring till det större och detta är min verklighet.

VAD ÄR SVARTSJUKA?
- Jag återkommer ofta till människans instinkter och behov som inte styrs utav vad vi tycker, tänker eller tror oss veta på ett medvetet plan om oss själva - utan om vår essentiella drivkraft till livets existens. Det handlar alltså om något som skapar känslor i oss som driver oss vare sig vi vill eller inte.
 
...Sen hur vi känsliga vi är för dessa känslor, hur vi väljer att agera utefter dem, samt hur vi väljer att se på dem är det som avgör vad svartsjuka är för var och en. För vissa är det bara en "osäkerhet" hos en själv och inget som ligger hos motsatta partnern egentligen. För andra är svartsjuka något man helst inte pratar om eftersom att man bara "ska lita på varandra" och så är det bara, punkt slut. Allt annat är bara svartsjuka, för då "litar man inte på varandra". För mig är svartsjuka en instinktiv känsla.

Låt mig förklara varför.

Vår biologiska mening med livet är:

  1. Överleva 
  2. Föröka oss
Nu pratar jag inte om den mening vi själv skapar av vad vi vill att våra liv ska varade menade till på ett medvetet plan, eller den tro vi väljer att anförtro oss till på ett spirituellt plan... Jag pratar rent biologiskt. Evolutionen. Som man och kvinna drivs vi olika mycket av dessa instinkter av en enkel anledning:

Vi är i behov av varandra på olika sätt som man och kvinna.

  • En man är till det fysiska större och starkare än kvinnan och kan klara av yttre påfrestningar bättre... Han kan skydda sig själv. Till det psykologiska har han egenskaper utav att vara ledare, eller drivande i grupp. Till det fysiologiska har han mer testosteron som är kopplat till aggression och att våga ta risker. Mannen söker sig till kvinnan i behov av att sprida sina gener, dvs. att föröka sig. Knulla. Befrukta. Bidra till evolutionen. Detta är inget som kvinnan ifrågasätter eller inte förstår. Hon känner när en man vill ha henne och fylla henne med sin säd - om inte medvetet - undermedvetet.
Föreställ dig själv som kvinna, tusentals år tillbaka... Samhället är en by och befolkningen är en stam på människor du kan alla namnen på. Du hittar en man som befruktar dig och ni för ett barn till världen, kanske två. Han har nu ökat sina värden som man genom att befrukta dig och sprida sina gener. Din största rädsla nu är att han lämnar dig. Dels för att du som kvinna har mindre chans att klara dig själv mot naturens alla hot. Vilddjur, andra män, osv. men också för att du nu har ett barn att ta hand om.

Du känner svartsjuka. Inte för att du är "osäker på dig själv", utan för att känslor i din kropp säger åt dig att känna den för att hålla kvar mannen i ditt liv och därmed öka chansen för dig och ditt barn att hålla sig vid liv. Överleva. En kvinna söker sig till mannen i behov att överleva och klara sig bättre.
 
Så din rädsla som kvinna är att mannen ska lämna dig för en annan kvinna.

Därför känner du som kvinna attraktion till en man som leder, som tar hand om, skyddar och är stark och dominant. Det handlar inte nödvändigtvis om muskler och skägg, utan om egenskaper som gör honom till man och dessa kan även vara fysiska, även om det inte är lika viktigt som man som för kvinnor.
 
Därför känner du som man attraktion till en kvinna med ett vackert yttre, med proportionerliga kroppsdrag, former, välvårdat hår, fin hy och hud etc. Det handlar inte om att "killar tänker mer på sex" eller att vi "objektifierar kvinnor" utan att vi dras till egenskaper som tyder på vitalitet och fertilitet. Allt annat är bara skapat av samhället och vad det säger till dig. Det handlar inte om att jag som man då inte kan älska människan bakom det yttre hos en kvinna, utan jag pratar om det jag rent instinktivt drivs till.

När en man känner svartsjuka handlar det inte om rädsla att kvinnan ska lämna honom, för han klarar sig själv. Han behöver ingen kvinna för att överleva. Men däremot för att försöka sig. Därför är mannens svartsjuka mer riktad mot andra män och anledningen till det är för att för att garantera att barnet är hans så måste han hålla andra män ifrån sin kvinna, som också vill sprida sina gener. Det är också samma anledning som när en man varit ifrån sin kvinna några dagar som hans nästa sats kommer vara större i mängd men också tjockare för att döda eventuell annan sperma i henne och öka chanserna att äggen som befruktas kommer från honom och ingen annan man.
 
 
 
Så det jag vill komma fram till med det här inlägget är, att svartsjuka inte behöver vara något med en negativ klang till det. Man måste inte "bara lita på någon", det handlar om att bygga ett förtroende för att kunna lita på någon. Annars kanske man bör se över hur man värderar sin tillit till människor. Svartsjuka är något som ligger instinktivt i oss och som enligt mig, inte behöver behandlas som någon jävla åkomma som drabbar "de osäkra". Det är inget fel i att känna och definitivt inte i att lyssna till det man känner.

Så prata öppet med era partners. Prata öppet med er själva. Våga känna. Slut inte in era känslor och skjut undan dem i tron om att det kommer bli bättre att "bara lita på varann" och "jobba på din osäkerhet". Livet är för dyrbart för att gå runt och må dåligt över saker man kan ta tag i.

Värdera din tid här på jorden. I detta liv... Du väljer själv din verklighet och vad du vill tro på. Det här är vad jag känner. Det här är det jag lever. Min mening med livet är större än detta inlägg. Det är större än mitt liv. Det är ett större syfte till världen och det är den verkligheten jag tror på.

Vad är din?

Eran enda,
- ChydeKommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback