chyde.blogg.se

Champions come in pairs of two

 
Ny träningsvideo med mig och Herkules. Denna gången gav vi oss på biceps och övre trapezius. Det här betyder arm-war och vi laddade våra pistoler och rustade våra ryggar för eventuella backstabbers. Det är mer än bara träning och vi har planer på att göra fler träningsvideos för att motivera andra.
 
Idag kände vi lite på triceps och just nu laddas det inför morgondagens benpass. 1,5kg kött ska stekas och förtäras. En kropp ska duschas rent och skägget ska ansas. En lång och god natts sömn nalkas... Söndagskväll kan inte bli bättre när den är hemma med någon man tycker om. 

Eran enda,
- Chyde

Arm war

Vi armerar oss för krig. Idag skulle bli en "vilodag"... Lederna gör ont, musklerna krampar... Har slagit personbästa i alla muskelgrupper senaste veckan. Men vi är inte färdiga. Nu drar jag och Herkules till gymmet och kör armar. Någon med tro på sig själv, är inte bara armerad... utan jävligt farlig.

Nu kör vi!
Eran enda,
- Chyde

Träningsmusik

Listan kan göras lång egentligen... Men för min del handlar det om så mycket tryck som möjligt. Jag tycker om aggressiv musik när jag ska träna, då jag själv gör utlopp för många utav mina egna aggressioner. Sen att det är svårt att göra ett personbästa till lugna favoriter, fattar väl vemsomhelst.

Tänkte lista upp några av mina personliga favoriter, som stotligt bär hedern i min spotify-lista:
 
 
 
 


 


 
Har ni någon favorit träningsmusik?
 
 
 
Eran enda,
- Chyde

Backa upp dig själv

 

Du har din egen rygg i livet... Detta är någonting som du påminns om varje gång någonting hugger dig i bröstet. Du backar upp dig själv. Se till att din rygg är stark. Det gör jag - ungefär var femte dag, då det är dags ännu en gång att attackera ryggen, krossa den och låta den växa till sig starkare.

Ryggen är ett fantastiskt upplägg utav muskulatur som verkligen är ett konstverk i sig. Att systematiskt kunna demolera den för att sedan se på medans den växer till dig, är ännu mer konst. Det kallas kroppsbyggning. Bodybuilding... imorgon målar jag på min tavla. Se till att måla på din!

14:30 står rygg står på schemat och ingenting håller mig tillbaka. Denna gång tänker jag lägga fokus på djupet, för vi vill inte bara vara breda och se bra ut på utsidan, vi vill gå in på djupet och bygga upp musklerna runt skulderbladen och intill ryggraden, för att försäkra oss om att styrkan finns inuti.

Förra passet blev mycket chins, breda latsdrag, hantelrodd, enarmskabel, drag med rep - denna gången tänker jag köra smala grepp i olika drag övningar och fokusera på att trycka ihop skulderbladen. Sittande rodd, stående skivstångsrodd, skivstångsrodd med V-grepp... jag har lite alternativ att gå efter.

Men jag går in med en plan - och med det planerar jag att lyckas. Under två timmar kommer fullständig beatdown ske utav min posterior. Jag ska krossa den från alla håll och vinklar, för att jag vet, att jag offrar smärtan idag för morgondagens njutning... Gör det ni också. Gör er själva stolta.
 
Min första riktiga träningsvideo - där jag också råkar träna rygg.
 
Eran enda,
- Chyde

Skönheten och Odjuret

 
 
Du är den vackraste utav ängar... De vackraste utav färger. Inga nyanser eller kontraster kan särskilja din skönhet.  I dig vill jag finnas och i dig vill jag grönska, växa mig större än någonsin och explodera av eufori, och känna dig... känna mig. Ett samspel mellan två individer, så vackert, så skört...
 
Men även de hårdaste utav kroppar har de mjukaste utav hjärtan. Din smekning så ytlig, når djupet av mitt hjärta, där den lägger sig för att aldrig någonsin resa sig. Jag vill somna i dina armar och vagga mig till sömns likt en bebis i sin moders famn. En kung bugar sig endast för sin drottning... Min sköna.
 
Min kvinna... Du med dina egenskaper så fagra, gör mig till den man jag är. Du väcker lejonet i mig... mina instinker, så djuriska. Du väcker känslorna i mig... mitt tänkade, så mänskligt. I mitt huvud har du tagit dig in, och nu ska jag ta dig... Jag vill lära känna din insida, och du vill känna mig i dig...
 
Jag vet vad du tänker... Din blick säger mer än tusen ord. Doften utav dig så ljuvlig, gör en hård man knäsvag... här är jag, fallande för dig. Fångar du mig? När du slänger med ditt hår och blottar din vackra hals, vill jag slänga mig över dig och blotta mitt inre. Dina kyssar så varma... värmer mitt hjärta så fruset.
 
Ge mig dig... jag har dig, baby.
Ge mig allt att stanna för, och jag går inte för något.

 

Eran enda,
- Chyde

Andas in... Andas ut

 
 
Så ofta dras man med... i strömmen... av majoriteten och normaliteten. Man vill inte uppfattas som "tråkig" och för att inte göra någon annan besviken är man många gånger villig att offra sin egen vilja, gå emot sina principer och det man står för - för att göra någon annan till lags.
 
Det man med tiden lär sig, är att leva för andra, inte håller i längden.
 
Så mycket paralleler går att dra från träningen till andra aspekter utav livet... Här är vi igen, bland vikterna, bland våra tyngder i livet. Redo att möta dem, dra dem emot oss, trycka ihop dem, pressa dem ifrån oss... för att sedan se våra gränser förflyttas framåt och framåt och framåt... för det är dit vi ska.
 
Vi backar upp oss själva i livet och genom att se till att vi har våran egen rygg och att den är stark, försäkrar vi oss om att vi är redo för livet. Genom att bygga ett starkt bröst ser vi till att skydda våra hjärtan. Vi pressar vikten av världen av från våra axlar och armerar oss för krig - ett krig mot oss själva.
 
Varje steg är ett steg mot framgång.
 
Benen för oss framåt i livet så vi ser till att de är välbyggda och står stadigt på jorden, även om våra drömmar passerar både himmel och moln. Stjärnorna syns inte till i rymden, då de vandrar på jorden... Ett inre skinande ljus i varje individ - bara det att vissa låter mörkret kväva deras låga...
 
Men precis som att eld behöver syre för att inte dö, som att dina muskler behöver syre för att kontrahera, som att varenda liten cell i din kropp behöver syre, behöver även ditt hjärta det... Jag pratar inte om Atomnummer 8, Elektronkonfiguration 1s2 2s2 2p4, utan jag pratar om att andas... andas stolthet.
 
Andas ära. Andas i andan utav en vinnare. Andas in... andas ut.
 
Du är en vinnare. Känn känslan... smek den, värna om den, med den - kommer vilken dröm du vill.
 
Eran enda,
- Chyde

Det här är jag - Vem är du?

 
 
Du kunde hitta mig i lekparken bland barnen. Jag var den i batman-tröja som vaktade parken. Den som avgjorde när du fick åka i rutschkanan och inte - det skulle vara rättvist för alla. Oavsett. Den som inte vilja följa med ut på utflykt - för att jag inte ville "trampa myrorna på ryggen". Den som redan då, inte ville trampa på någon som var under mig eller mindre än mig i någon som helst bemärkelse.
 
 
 
Den som vann låg och- mellanstadiets Melodifestivaler med egenskriven rap och breakdance. Den som stannade kvar flera timmar efter skolan - för att lära andra att sätta ord på sina känslor, eller att kunna snurra på huvudet. Den som redan då ville leda dom i min omgivning då jag kände ett ansvar för dem.
 
 
Den som hängde med de "populära" i högstadiet, samtidigt som jag hängde med de utstötta. Den som med en fot i varje grupp, valde att tillslut ta med mig de utstötta in i den populära gruppen tills dess att alla började umgås. Vi var därefter varken eller. Vi var bara vi... och alla var vi lika. 
 
 
Den som på vägen - skaffade mig många beundrare vars en av dem kom att bli min bästa vän många år framåt. En vän jag delade nyårsafton med, utan att festa. En vän jag gjorde musik med - som förstod den på samma sätt som jag älskade den. En vän för livet - som jag tar med mig in i döden.
 
 
Jag är den som tog med sig musiken till gymnasiet - där jag utövade den på skoltid under 3 års tid. Den som tog med sig musiken hem, där jag hjälpte mina bröder som inte hade någonstans att få sin musik gjord, att få spela in i min hemmastudio. Familj är familj, blod är blod och bröder hjälper varann.
 
Den som hoppade utför klippan för kärlekens skull på nytt, efter att ha fått sitt hjärta krossat. Den som föll och slog sig, då ingen tog emot mig... Den som reste sig igen och hittade den mentala styrkan i den fysiska. Gymmet blev mitt andra hem - och kom även att bli mitt levebröd.
 
 
 
Den som utbildade sig inom Anatomi, Fysiologi, Näringslära & Träningslära och som senare kom att bli personlig tränare. Den som representerar sin egen vision utav träning och vad den innebär. Liv och död. Mellan liv och död hjälper jag människor att stärka sitt fysiska och ser med stolthet på medans de växer som individer. Att växa som individer - tillsammans med andra, är det vackraste gåvan vi får utav livet.
 
 
Så här är jag... Jag växer. Fortsätter vara den. Den som aldrig kommer sluta för att du inte tycker om det. Den som aldrig kommer låta dig hindra mig från att fortsätta växa. Den som alltid kommer ge alla en chans men som aldrig kommer låta människor som inte är värda att vara i mitt liv, få vara det.
 
Det här är jag - för att göra 20-årig lång historia kort.
 
Vem är du?
 
Eran enda,
- Chyde

Stockholm Halvmarathon 2013

Jag vaknade som många andra morgnar utav att mobilen vibrerade... Svarade utan att kolla på displayen då ögonen gjorde för ont och i andra änden hördes Fredriks exalterade röst. Det var dags - nu var det bara timmar innan startskottet avlossades för Stockholm Halvmarathon 2013.

Klev upp ur sängen likt en zombie ur en apocolypse.

Kroppen kändes tung, huvudet kändes tungt, hjärtat kändes tungt. Jag tog några djupa andetag, såg mig i badrumsspegeln och sköljde av ansiktet. Oförmögen att tvätta bort smutset från det förflutna, accepterade jag min historia för stunden, och gick vidare in till köket för att möta min framtid.

Fram med kvargen, i med fun light, massor utav rödbetssaft, kanel och havregryn. Hann inte känna efter huruvida det var gott eller inte - men det spelade ingen roll. Jag åt nu för att ge näring åt min kropp - inte för att tillfredsställa någon aptit. Mitt byte var i sikte och jag jagade efter det.

Ansade skägget och hoppade sedan in i duschen och rakade av mig håret på mage, bröst och armar. En vanlig procedur för min del, som adderar till känslan utav förberedelse. Packade ner ombyte, hörlurar, deodoranter, parfym, proteinbars, energidryck, koffeintabletter och allt jag kunde tänkas behöva.

Ringde några viktiga samtal, svarade på gratulationer från alla håll och försökte göra allt för att vara så många till behags som möjligt, samtidigt som jag förberedde för att röra mig. På med nummerlappen, en tjocktröja över ifall att det är kyligt and off we go...

En känsla av inre stolthet, medans jag fångar yttre blickar.

Jag mötte upp Fredrik på tunnelbanan och vi begav oss mot kungsträdgården. Efter lite förberedelser på plats ringer jag upp två fina själar som jag och Freddi möter upp och delar lite kärlek med. De sjöng för mig tillsammans i en klang vackarare än någonsin.Klockan började dra iväg och det var dags att röra sig mot starten. Jag var i en tidigare startgrupp än Freddiboy, eftersom jag redan tävlat i halvmarathon två gånger tidigare, så jag och han gav varandra lyckoönskningar, kramar, knogar mot varandra och skildes därefter åt.

På med hörlurarna, fram med spellistan... Jag var redo. Skakade av mig pirret genom benen och hoppade lite. Jag kände mig laddad. Påminde mig om att inte dra iväg med adrenalinet utan hålla mig till planen och börja långsamt. POFF! Och där gick startskottet för startgrupp D.

Första kilometern in och jag kände mig varm, ökade takten något... Människorna längs banan jublade för fullt och det var oundvikligt att le. 3km in undrade jag vad jag höll på med - det började bli tungt. När jag passerade 5km tänkte jag, att det inte var så jobbigt ändå, trots allt. Passerade 10km...

12km in i loppet och jag kände mig ostoppbar. Äntligen nådde jag 15km - och nu började det bli riktigt tungt. Lårmusklerna skrek utav utmattning och trötthet och knäna började göra ont för varje steg jag tog. Tekniken blev något sämre, då jag haltsprang min väg fram, och jag tappade lite i hastighet.16km... 17km... 18km... AAAAAAAH!!! Upp med huvudet, upp med bröstet, lyft på fötterna, framåt march, let's go, let's go!!! Hyperventilerade mig i uppförsbackarna och lät mig sväva fram i nedförsbackarna. Vad du än gör nu, stanna inte. Vi stannar inte, aldrig någonsin, även om jag så kryper in i mål.

Jag tänkte på Freddis ord innan vi skildes åt: "Kämpa nu Erik, för fan..." och tyngden i orden han sa, låg i sättet han sa det på. Han menade det, han trodde på mig och det var ömsesidigt då jag trodde på honom, precis som jag alltid har gjort. Jag svävade fram - på molnen, av tro på mig själv.

19km... 20km... Endorfinkicken som kom var starkare än någonsin. Rocky Balboa i hörlurarna och i nedförsbacke sprang jag med armarna i luften och kände min seger innan jag ens nått målet. Nu närmade jag mig svängen... den där innan mållinjen. Nu lade jag benen på ryggen för allt vad det var värt.

Zick-zackade min väg genom folkmassan och sprang in starkare än någonsin. Jag var knappt andfådd, tog min medalj, slet av mitt chip på foten och la det i en av korgarna som stod framme. Skingrade min väg genom folkmassan och vinkade åt min mor, syster och storebror som stod en bit bort och vinkade glatt.


Nu var det över - även om det bara hade börjat. Vi samlades allihopa och samåkte mot en förbokad restaurang där vi alla skulle äta i lugn och ro, samt fira mig och mina 20 år. Vid bordet delades mycket skratt, kramar, gott umgänge, god mat och presenter. Det sjöngs även och önskades lycka för framtiden.Efter det skildes alla åt förutom jag och mamma som avslutade kvällen hemma hos mig med film och gottigheter. Tur att man hade en mor med överseende för att lägenheten inte såg allra bäst ut. Så vacker som hon är, vaknade jag till en diskad disk, sorterad tvätt och pant och färdiglagad frukost.

Vilken kvinna toppar det, liksom?


Den största presenten av alla var att ha alla samlade och närvarande, utan det hade ingenting materiellt betytt någonting. Kärleken jag fick den dagen var den finaste presenten jag kunde ha fått och det gjorde det till den bästa födelsedagen någonsin. 

20 år och det här är bara början på mitt liv - om ödet så, tillåter...


Tack alla ni som delade denna dagen med mig. Tack för alla era gratulationer och omtankar. Jag står er i evig tacksamhet för hur ni berört mig med era ord, er energi, er tid, och er kärlek.

Tack så mycket för att ni finns.

Eran enda,
- Chyde

I'll be back
Är på gymmet nu, precis avslutat ett tungt bröstpass. Nu väntar lite avkoppling i form utav en dusch och påfyllning utav makronutrienter. Kroppen är sliten efter halvmarathon - kommer skriva ett inlägg om det senare. Tills dess...

- Njut av livet.

Eran enda,
- Chyde

Hur bygger man bäst stora armar?

 
 
 
Jag och min broder samt träningspartner Kostas
flexar armarna på hans födelsedag i somras.
 

Hur bygger man bäst stora armar?

Detta var en fråga jag fick i kommentarsfältet nyligen. Jag var själv den som brukade fråga andra, och läsa mig fram om olika metoder för att bäst bygga armar. Det har varit en prioritet hos mig de senaste månaderna, så för mig att få den frågan, är ett privilegium och jag tackar hjärtligt för den komplimangen.
 
För några månader sedan, i februari för att vara exakt, bestämde jag mig för att börja mäta mig och sedan följa upp min utveckling genom att mäta mig kontinuerligt varje till varannan månad. 35cm mätte mina armar i omkrets då och jag började specialträna dom genom att lägga dom på ett enskilt pass.

Senast jag mätte dom var för några veckor sedan och då hade dom ökat till 40cm. Jag har alltså ökat omkretsen på mina armar med 5cm på ett halvår. När man pratar om armar, pratar man om att öka storleken på musklerna: Biceps och Triceps som sitter på armens översida.
 
När man tränar bröst aktiverar man även triceps som sitter på överarmens baksida samt främre delen utav axeln. Samma sak gäller rygg, där man aktiverar biceps, brachialis samt bakre delen utav axeln och även hela underarmsmuskulaturen får arbeta. Detta är viktigt att komma ihåg.
 
Så för att lägga armarna på ett enskilt pass utan att det ska krocka med bröst och rygg-träningen där armarna aktiveras, är det bra att lägga armpasset så långt ifrån dom som möjligt. Jag skulle vilja säga att man ger det åtminstone 48h innan man ger sig på armarna för att ge dom optimala förutsättningar att växa. Så för att bäst bygga stora armar kan man börja med att ha ett enskilt pass för dom.
 
              
 
I det här passet behöver du stimulera biceps, triceps och kanske viktigast av allt - brachialis. Det är en liten muskel som sitter mittemellan biceps och triceps och genom att träna upp den ser dina armar ännu större ut. Den jobbar en del i övriga biceps-övningar men kan vara lägligt att få in någon övning för dom.

I din seperata armträning skulle jag rekommendera minst 3 övningar per muskelgrupp dvs. 3 övningar för biceps, 3 övningar för triceps och sedan en eller två för brachialis (även om den aktiveras mycket i bicepsträningen). Blanda tunga vikter med låga reps (4-6) med lättare vikt och högre repsantal (10-15).

Värm alltid upp för att garantera att leder och muskelfästen är redo för action. Några lättare set för att få in blod i musklerna, och öka gärna vikterna successivt. När du är varm och känner dig - in the zone - är det bara att ösa på så hårt du kan. Investera även i ett par dragremmar då det kan hjälpa dig lyfta tyngre.
 
Dragremmar är bra för att det ofta är underamarna som ger upp innan biceps vill göra det. Så genom att använda dom kan du köra tyngre på bicepsen = större nedbrytning = större uppbyggnad, med rätt återhämtning. Sen om du vill träna underarmarna kan du göra det separat.

Kom även ihåg att triceps står för ca 70% utav armarnas storlek. Så är det stora armar man vill ha, är det dom man vill få upp volymen på. Så var inte en av alla andra som står och nöter biceps tills dom knappt kan böja armen. Fördela det jämnt och gå på triceps minst lika hårt.
 
Lycka till.

Eran enda,
- Chyde

Förbereder för Stockholm Halvmarathon

      VS.   
                                   65kg                                                                                 80kg
 
För tredje året i rad är det dags igen... Mitt startnummer är 9064.
 
Fjärilarna i magen gör sig påmind varje gång jag visualiserar mig bland femton tusen människor - alla med samma mål: resans 21.1km innan segern är vunnen. Sedan ser jag mig själv som en gladiator, skapa revolution för en minoritet människor, och lugnar mig med att det här kommer gå hur bra som helst.

Några skillnader mellan Stockholm Halvmarathon 2012 och 2013:
 • Jag väger 15kg mer.
 • Jag har tränat hälften så mycket kondition.
 • Jag fyller år samma dag.
Det blir två flugor i en smäll. Jag älskar tanken att "man" ska fira sig med fest, att man "ska" gå ut och festa samt dricka sig redlös och ju värre kvällen slutar - desto bättre var firandet. Hela mentaliteten att vara så självdestruktiv som möjligt - ska vara det som folk applåderar åt mest.

Man uppmuntrar varandra till att leva destruktivt och när någon sedan gör något bra för sig själv, pekar man fingrar och vänder ryggen till - om det inte gynnar dom själva. Medmänskligheten vs. Girigheten och många vill hellre bada i pengar, men hur mycket betyder dom i en värld utan kärlek?
 
Själv ska jag springa 21.1km och äta middag med min familj. Det gör mig inte bättre än någon annan. Om något, mer ensam. För jag är van... Så här har det alltid varit. Det är ensamt många gånger. Men jag dör hellre stående än att leva på knän för ett system som vill göra mig till en robot.

Som jag sa till en person som en gång i tiden betydde världen för mig: "De kan ta mina pengar. De kan ta mina kläder, mina smycken, alla mina ägodelar... Men de kommer aldrig ta ifrån mig mitt hjärta. Det måste dem döda mig för först." sedan lade jag till: "och det hjärtat slår för dig..."
 
Imorgon ska det hjärtat slå för mig. Jag har allting förberett:
 • Plockat fram olika outfits beroende på känsla när jag väl är på plats.
 • Ändrat kostupplägg de senaste dagarna: Laddat kroppen med extra kolhydrater.
 • Saltat min mat lite extra.
 • Vilat från träningen sedan i onsdags, då sista passet genomfördes.
 • Sovit mellan 8 och 12 timmar igårnatt och inatt.
 • Tagit ledigt från jobbet idag, för att anstränga mig minimalt inför imorgon.
 • Druckit några glas vatten extra.
 • Fått massage av en tjejkompis för att lösa upp eventuella knutar och stela muskler.
 • Laddat spotifylistan med musik systematiskt upplagt för att hålla mitt flow och bryta det med oslagbara Rocky Balboa "Gonna Fly Now" en gång i halvtimmen så att jag kan få höra min seger innan jag ens når mål.
Ägna gärna en tanke åt mig imorgon. Sänd lite utav er kärlek och jag lovar att svara er med dubbelt så mycket tillbaks. Det finns ingenting som stoppar oss... ingenting som hindrar. Vi är vinnare av livet och Stockholm Halvmarathon är bara en utav många lopp på livets långa resa.

Eran enda,
- Chyde

Periodisk Fasta

  
 

 
 
"Skulle du säga att Intermittent Fasting är det bästa sättet att döda så mycket kroppsfett som möjligt samtidigt som man bygger muskler och storlek oavsett vad man har för kroppsbyggnad (ectomorph/endomorph/mesoporh)?"

SVAR:
Först och främst vill jag gå igenom vad Periodisk Fasta (PF) är och vad det innebär:
 
Periodisk fasta är precis som det låter - fasta i perioder. Det finns olika varianter av periodisk fasta och du säkert hört mest talas om är den såkallade 5:2 dieten som sprids som en löpeld i media just nu. Den grundar sig i att man äter 5 dagar och fastar 2 dagar.
 
Utan att gå vidare in på det, så är detta en typ utav "diet". Det finns som sagt olika typer utav PF, men den jag tänker skriva om här Leangains (LG) - en variant utav periodisk fasta. Leangains 16:8 grundades utav Martin Berkhan och den går ut på att man fastar 16 timmar och äter 8 timmar.
 
För kvinnor gäller 14:10 varianten utav detta - dvs. 14 timmars fasta och 10 timmars ätande till att börja med. Detta hand i hand med tung styrketräning ska ge stora förutsättning att gå ned i fettmassa på kroppen och samtidigt bygga styrka/muskelmassa.

Här är några punkter som är essentiella i Leangains (LG):
 
 • Fasta i 16 timmar, ät i 8 timmar (var inte fyrkantig, någon timme mer eller mindre gör ingen större skillnad)
 • Träna tung styrketräning.
 • Högt proteinintag varje dag (2.5 - 3gr per kilo kroppsvikt)
Vad bör jag äta?
Först och främst är det viktigt att du har ett högt proteinintag. Minimum 2,5gr per kilo kroppsvikt. Om vi tar mig tillexempel, så blir det: 80kg x 2,5gr = 200gr protein - Men det är föredraget om man ligger på 3gr = 80kg x 3 = 240gr protein per dag.
 
Bör man äta innan ett träningspass?
Det behöver du inte. Om du tränar under fastan (som mig), så är det bra om du får i dig aminosyror innan/under träningen för att stimulera proteinsyntesen (bildandet av nytt protein) samt för att förhindra att kroppen hamnar i ett katabolt läge (muskelnedbrytning).
 
Vad är aminosyror och varför ska jag ta det?
Aminosyror är proteinets beståndsdelar. När du äter något med protein, bryts det ned till aminosyror. BCAA (Branched Chain Amino Acids) är de tre grenade aminosyrorna: Leucine, isoleucine och valine i en. EAA är dessa 3 aminosyror plus 6 andra. Läs mer om aminosyror här.

Kort sagt kan man säga att aminosyrorna kommer agera som bränsle för din kropp under din träning. I och med att de redan kommer i sin "nedbrutna" form, går det snabbt ut i blodet och garanterar att din kropp inte kommer äta från dina muskler, för att få energi till träningen.

Hur många måltider om dagen ska man äta?
Tidsramen att äta är inom 8 timmar. Se till att äta så mycket kalorier du behöver under den tiden sedan spelar det ingen roll hur många mål du väljer att dela upp det på. Jag personligen föredrar Caveman-varianten (äta ett stort mål en gång om dagen efter träningen). Ibland blir det två och ibland tre, hehe.
 
Det viktiga är din totala kalorimängd om dagen.

Hur många kalorier ska man äta?
För att räkna ut hur många kalorier ni ska äta kan du pröva: Harris-Benedict-ekvationen.

Hur ska jag tänka vid timing utav måltider?
Majoriteten av ditt kaloriintag ska ske EFTER träning, oavsett om du tränar under eller efter fastan. Ett minimum på 60% ska intas efter träningspasset. Jag personligen får oftast i mig 100% efter träningen och jag tränar under fastan med aminosyror innan och under träningspasset.

Dricka proteinshakes eller inte?
Det handlar om att få dig i en viss mängd protein om dagen. Det kan vara svårt genom fast föda då detta exempelvis (för min del) skulle innebära att jag äter 2,5 - 3kg rent kött/eller kyckling per dag för att komma upp dom mängderna jag behöver om dagen.

Proteinshakes är bara ett tillskott, som det heter, som ska hjälpa dig komma upp den mängden du behöver. Vad du sedan väljer att göra, är upp till dig. Några råd om så, kan vara att dricka Vassleprotein under dagen och Kaseinprotein innan läggdags. Läs mer om skillnaderna här.

Hur tillämpar man PF i sitt schema när man jobbar 8-17, utan att förlora sömn, kcal eller tid på gymmet?
Om jag vore du, skulle jag köra Periodisk Fasta (Leangains) mellan 21 på kvällen och 12 på dagen. Sista målet skulle alltså vara runt 21-tiden och så kan du som jobbar, äta din lunch vid 12-tiden som vanligt. Sedan tränar du efter jobbet, och äter resten under kvällen efter träningen.
Nu förstår ni lite om Periodisk Fasta och hur den kan användas samt varför jag använder mig utav den.

Lycka till!

PS. Berätta gärna vad ni tycker om metoden, hur ni äter och tränar. Det vore intressant att höra!

Eran enda,
- Chyde

Motivation

Vad ska jag skriva? Hur ska jag formulera mig? Jag stod i duschen och pratade med mig själv igårnatt. Svaren jag fick var precis det jag ville höra, men jag kunde inte undgå faktumet att jag pratade med en vägg. Så jag drog fram kameran och klickade på Record. Här har ni resten av historian:
 
 

Njut av livet

Är med min mor och storebror och ska ha filmkväll och njuta av mitt liv. Önskar att ni alla gör detsamma. Ta vara på er tid och njut av era liv. Man vet aldrig vilket andetag som blir ens sista.

Kärlek...

Eran enda,
- Chyde

Frågestund - Svar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


"Hej igen! 


Har du tips på bra hemsidor/affärer man kan handla kosttillskott?"

SVAR:
Jag rekommenderar Mmsports - som jag själv handlar mina tillskott ifrån. Annars har jag bra erfarenheter av svensktkosttillskott.se. Snabb leverans och fri frakt. Det allra bästa är att fysiskt ta dig till en butik och inhandla dina varor. Där får du ett kvitto i handen i utbyte mot ditt köp - bland siffror och transaktioner på internet kan det lätt bli fel, dessutom tar det flera dagar och du kan ibland betala extra för frakt etc.
 
"Jag känner mig väldigt svag i bänkpress, känner mig så svag i just bänkpress. 
Vad ska jag tänka på för att bli bättre ? Tips ?"
 
SVAR:
Då är det just det du ska köra mer. Hårdare. Tyngre. Intensivare. Om det är det du vill bli bättre i - är det det du får träna på mer. Makes sense, right? Jag gick från 80kg maxvikt i bänkpressen till 130kg på 3 månader - inte för att det handlar om hur mycket man kan bänkpressa men jag har en del råd.
 
Först och främst måste du ha ett upplägg som ger dig förutsättningar att bli starkare i bänkpressen.
 • Försök träna bröst var 4:e till var 5:e dag.
 • Börja varje bröstpass med bänkpress.
 • Majoriteten av ditt bröstpass ska ske på bänkpressen.
 • Maxa varje gång d.v.s. tyngsta setet ska vara en vikt du inte klarar av.
Det var några praktiska tips. Rent teknikmässigt finns det några grejer du kan tänka på.
 
 • Håll lätt svank.
 • Tryck ihop skulderbladen.
 • Brösta upp dig.
 • Lyft av stången och håll den ovanför dig.
 • Skulderbladen ska inte släppa ifrån bänken under repetitionerna. 
 • Stången ska vara under dina nipples - alltså inte under hakan och inte på magen.
Nu kommer vi till själva "upplägget" utav träningen. Vi säger att 100kg är din maxvikt - alltså den du klarar 1 rep på - då ska ditt första set vara ungefär 30% av den vikten.
 
Så värm upp med stången, gå sedan på 30kg och kör 10-15 reps. Öka sedan till 50kg och kör 10-12 reps. Öka sedan till 60kg och kör 10 reps. Öka till 70kg och kör 8 reps. Öka till 80kg och kör 5-6 reps. Öka till 90kg och kör 3-4 reps. Gå på 100kg och kör 1-2 reps. NU KOMMER DET VIKTIGASTE!!!

Öka 5kg till. Gå på 105kg och försök! Kan du inte så kan du inte. Känn på vikten... Ha någon som passar dig och som låter dig känna på vikten så länge som möjligt. Efter det dropsetar du till ca 60% av din maxvikt - i det här fallet 60kg och kör så många du orkar. Droppa efter det till 40kg och kör till failure.

Anpassa detta upplägg till din nuvarande maxvikt och kör hårt som fan. Glöm inte att köra lika mycket baksida som framsida - d.v.s. se till att träna ryggen lika hårt. Balans är A och O. Yin och Yang.
 
"Det med multivitaminer om man ej kan få i sig tillräckligt genom frukt och grönt, finns det någon/några speciella du kan tipsa om?"

SVAR:

Jag skulle rekommendera att man investerar i dessa vitamin-mineral tillskott:
Multivitamin
ZMA (zink + magnesium)
ALA (Alfa liponsyra)
C-Vitamin (kan alltid vara bra med lite extra!)

Utöver det rekommenderar jag fettsyror i form utav Omega-3.

Lycka till!
 

 
FLER FRÅGOR? KOMMENTERA!

Frågestund

Mitt lilla stash...
 


"Hej min gamle broder, 

jag har en fråga till dig! 

Det är så att jag har väldigt svårt för att äta grönsaker och frukt då jag tycker de mesta grönsaker smakar illa och många frukter är jag allergisk mot. 

Finns det något sätt att ersätta de ämnen som finns i frukt och grönt eller måste jag bita ihop och käka kaninmaten?"
 
SVAR:
Det råder delade meningar om hur viktigt det verkligen är med frukt och grönt. Personligen så anser jag att det är otroligt viktigt då de ger mycket utav de vitaminer och mineraler kroppen behöver dagligen. Först och främst för att överleva - men ännu viktigare är det om man tränar.

Först kan vi gå igenom dessa lite:
Vitaminer och mineraler behövs för att kroppen ska fungera som den ska. En del vitaminer är essentiella vilket betyder att de är livsviktiga - men att kroppen inte kan skapa dessa själv. Har man för lite av någon vitamin, kan det leda till bristsjukdomar och man får då olika symptom på brist som man inte alltid är medveten om.
 
Vitamin A, D, E och K är fettlösliga, vilket betyder att de kan lagras i kroppen under en längre tid, medans andra (Vitamin B och C) är vattenlösliga och kan fyllas på dagligen. Forskare är oense om hur mycket man bör få i sig av alla om dagen. Därför kan det vara bra att pröva dig fram för att se vad som passar just dig.

Är det nu så, att du har svårt att äta grönsaker och frukt, skulle jag rekommendera dig att du investerar i ett multivitamin- kosttillskott som du tar dagligen, samt att du äter de grönsaker och frukter du klarar av att äta. Kom ihåg att du endast hjälper kroppen att fungera bättre - resten pissar du bara ut.

Hoppas det hjälper, broder min.
 

 
FLER FRÅGOR NÅGON? BARA ATT KOMMENTERA!

Skydda ditt hjärta

 

 
 
Vi bröstar upp oss i livet - för vad som komma skall. 
 
Vi bygger ett starkare bröst... för att skydda hjärtat vi bevarar i det. En stor och stark bröstmuskulatur ger förutom känslan av att känna sig som hulken (hehe), även intrycket utav en starkare kroppshållning, som i sin tur utstrålar mer självsäkerhet - något som kan vara positivt i alla aspekter av livet.

Jag får ofta frågan hur jag tränar mina bröst, så istället för att svara på det individuellt tänker jag nu beskriva EXAKT hur jag tränar dom, hur länge, vilka övningar och hur många sets & reps osv genom att gå igenom dagens träningspass vilket var ett av de bästa jag upplevt.

Jag börjar alltid mina pass genom att värma upp den muskeln jag ska arbeta med, med lättare vikter eller med kroppsvikten. Ett exempel på detta kan vara stången i bänkpress, eller armhävningar.

Övning 1
Plan Bänkpress


Set 1: 40kg - 20 reps
Set 2: 60kg - 15 reps
Set 3: 70kg - 10 reps
Set 4: 80kg - 8 reps
Set 5: 90kg - 8 reps
Set 6: 100kg - 7 reps
Set 7: 110kg - 5 reps
Set 8: 80kg - 10 reps
Set 9: 60kg - 17 reps
 
Övning 2
Sned Hantelpress


Set 1: 20kg (20 reps)
Set 2: 25kg (12 reps)
Set 3: 30kg (10 reps)
Set 4: 32.5kg (8 reps)
Set 5: 35kg (8 reps)
Set 6: 25kg (10 reps)
Set 7: 22.5kg (12 reps)
Set 8: 20kg (15 reps)

Övning 3
Dips (kroppsvikt)

Set 1: 20 reps
Set 2: 15 reps
Set 3: 12 reps

Övning 4 - Triset (3 set i 1 utan vila imellan)
Cable Flyes, Liggande Hantelflyes, Framåtböjd Enarms Cable-press, Armhävningar mot bänk

Cable Flyes: 10-15 reps
Liggande hantelflyes: 10-15 reps
Framåtböjd Enarms Cable-press: 8-10 reps på båda
Armhävningar mot bänk: 10-15 reps

Detta var 1 set och det körde jag 3 gånger.

Övning 5
Cable-cross höga Pressar

Set 1: 15 reps
Set 2: 15 reps
Set 3: 12 reps
Set 4: 10 reps
Set 5: 8 reps

Övning 6 - Superset
Hantel pullover + Hantelpress

Set 1: 20kg - 20 reps
Set 2: 20kg - 15 reps
Set 3: 20kg - 12 reps

Avslutade med 10 minuter mage. En övning för övre, en för nedre, en för sidorna. Samt avslutade med ett set "hjulet" till failure. Detta pass tog mig ca 2 timmar att genomföra med vila imellan seten etc.
 
Så nu vet ni. 

Eran enda,
- Chyde

Kyckling a la success!

 
En maträtt som är enkel att laga, effektiv att dela upp till flera måltider och som är otroligt proteinrik. Passar perfekt som kvällsmål då den är fattig på kolhydrater, men kan ätas som vilket mål som helst.

Vad du behöver:
1kg kycklingfilé
2st Fajita-kryddmix
Olja/Margarin
Soja
Salt
Peppar
Vitlök
Fryst/färsk brocolli

Hur du gör:
Hacka upp kycklingen i småbitar. Lägg dom i stekpannan och stek upp dom i olja/smör. Häll Fajita-kryddmixen över kycklingen och rör om. Krydda därefter med salt och peppar efter smak. Pressa sedan färsk vitlök över och rör om. Avsluta med en skvätt soja.

Parallellt med detta kokar du upp brocollin i lätt saltat vatten.

VOILÁ! Middagen serverad.

Eran enda,
- Chyde

Själen av en krigare. 
 
Du blir bra på det du tränar på... Så om perfektion är det du strävar efter, är det ingen olyckshändelse - det är en vana. Själen av en krigare... dör aldrig. Du kanske inte vinner på en gång - men du vinner definitivt alltid. Misslyckande är en del av att lyckas. Med det i åtanke - vet du att du alltid vinner, oavsett.

Det är så W.O.L skapades. Winners Of Life. Något jag kom på oavsiktligt under ett samtal med mina bröder när vi diskuterade. Vi är alla vinnare - vinnare av livet. Men för att vara en vinnare måste du förlora. Du kommer aldrig glömma hur ont något en gång gjorde, för det är det som gör att du njuter nu.
 
Stolthet. Ära. Styrka. Egenskaper man inte får i livet - man vinner dem.

Hur tränar du, Chyde?
- Jag följer en träningssplit enligt följande:

Dag 1: Bröst
Dag 2: Rygg
Dag 3: Axlar
Dag 4: Armar
Dag 5: Ben
Dag 6. Börja om
 
Detta ger mina muskler tillräckligt med tid att återhämta varje del. Detta följer jag inte till punkt och pricka utan ibland byter jag dag på tillexempel 4 och 5 för att matcha ihop med min broder och träningspartner. En framgångsrik träning handlar om att vara rutinerad - utan att vara för fyrkantig.
 
Varje träningspass kör jag oftast 6-8 övningar. Mellan 3 och 5 set på varje övning och håller mig mellan alltifrån 1-20 repetitioner. 1-5 reps ligger jag på när jag vill träna för styrka, 5-10 reps när jag vill träna för volym och 10-20 när jag vill träna uthålligheten. Helst kör jag allihop i samma pass för att få lite av allt.
 
Kroppen älskar utmaningar. Vi är skapda för att klara av fysiska ansträngningar långt bortom våra föreställningar. Människan har en otrolig anpassningsförmåga. Det är fantastiskt hur kroppen lagrar, processerar energi för att på bästa möjliga sätt hålla oss vid liv oavsett situation.
 
Vi är skapda för att kunna jaga ett djur flera timmar i sträck. För att kunna leva utan mat flera dagar. Vi lever för att överleva och föröka oss vilket också gör att våra instinkter och våra primitiva egenskaper är så starka än idag. Sex -och överlevnadsinstinken är det som alltid driver oss i grunden.
 
Det i sig - är fantastiskt som det är. Men att jag dessutom får leva ut det djuriska i mig bland hög puls, svett och metall mot metall gör gymmet väldigt speciellt för mig. Det är mitt andra hem - min sekundära bas. Arenan där alla står med händerna i luften - då vi alla är vinnare av livet.

Där vi alla har en chans att bli det bästa av det vi kan bli.

Eran enda,
- Chyde

Tiden är nu.

 
Jag använder sällan ordet 'hatar' av den enkla anledningen att jag inte tror på hat. Men är det något ord jag verkligen inte klarar av så är det ordet "självklart". INGENTING är självklart. Ingenting är garanterat. Ta aldrig något förgivet. Var aldrig rädd för att göra något du vill, annars kanske du har det ogjort - föralltid.
 
Öppna en konversation med en främling. Ge en komplimang till någon. Krama dina nära och kära lite extra hårt och berätta vad du känner för dom. Du lämnar avtryck med allting du gör här i livet. Folk minns dig inte för det du säger eller det du gör - dom minns dig för hur du fick dem att känna. Glöm aldrig det.

Så, känn... Älska... Och låt dig älskas. Gör det nu - nuet är det enda vi har.

Eran enda,
- Chyde

Träning för livet.


Många tror att det bara handlar om att lyfta vikter, hur man ser ut i spegeln eller hur formen är inför Beach X. Träningen för mig, har inte bara tagit mig från 57kg och ohälsosam till 78kg hälsosam utan den har gett mig mer än någon siffra kan tala om.

Sedan snart 4 år tillbaks har den funnits i mitt liv, 5-7 dagar i veckan, 365 dagar om året. Det är inte längre en rutin för mig - det är en vana. Jag ägnar 2-3 timmar utav mina 24 nere i gymmet. Inga fönster, dålig ventilation och många olika människor med olika mål - alla andas vi samma anda.

Många frågar mig hur jag orkar... Ofta är det den mentala styrkan som sätter begränsningar för ens fysiska kapacitet. Allting börjar med den mentala inställningen - innan någonting fysiskt kommer att ske. Ingen kommer att knacka på din dörr och kasta motivationen i din famn.

- Du går ut och hämtar den jäveln, på dina promisser. 
 
Motivation... Många frågar mig var jag får min motivation ifrån. Jag får den ifrån att leva. Jag ser, jag hör, jag andas, jag känner... Jag är intakt... någorlunda åtminstone. Jag föddes helskinnad och utan några yttre handikapp att begränsa mig från att leva ett normalt liv. Hur vackert i sig är inte det?

När mitt hjärta slår så hårt att det känns som min bröstkorg ska spricka, tänker jag på en gammal klasskompis som föddes med hjärtfel, som ännu idag gör att hon inte får anstränga sig mer än vardagligt - något som gör ont i mitt hjärta att veta. Det motiverar mig, att slå några extra slag, för hennes skull.

Med andra ord - motivationen kommer därifrån jag hämtar den. Med det i åtanke - är det inte vackert att veta att du kan göra detsamma? Se dig själv som energi. Du ger ut energi och du tar in energi. Du kan påverka båda två. Hur och på vilka sätt tar jag upp i senare inlägg.

Eran enda,
- Chyde

Redo för strid

Stunden är inne...
Jag är redo för strid.
 
Jag tror det finns två typer utav strider men att de utgörs parallellt med varandra. Den du förbereder dig inför för stunden - och den du gör dig redo för hela livet. Dessa stundens strider är de som gör dig rustad för livet - för att någon gång göra dig redo för döden. Här är jag och jag lever. Lever du?
 
Vad är egentligen att leva? Ser man det ur ett rent biologiskt perspektiv kräver liv energi. Det kräver en ämnesomsättning för att fungera, ofta någon form utav rörelseförmåga, samt en fortplantning. Liv är någonting som känner av och reagerar på yttre stimuli och är uppbyggt utav celler.

Ser man det ur ett rent filosofiskt perspektiv är livet för vi tänker att det finns. Jag citerar René Descartes:
"cogito ergo sum" som översatt till engelska blir: "I think - therefore I am". Jag tänker därför är jag.
Är du?

Ser man det ur ett rent logiskt perspektiv är att leva att vara. Att göra. Att känna.

Striden är här och nu och striden är din. Den enda striden du har i livet - är den mot dig själv. När du slutar leva som om striden alltid är mot andra, mot världen, mot livet, mot dig och inser att du är i kontroll av dessa hela tiden - det är då du verkligen börjar leva. Under resans gång kommer även döden - för döden är inte bara undviklig, oförlåtlig, oförglömlig - den är definitiv.
 
Döden är en del av livet. Se till att din död blir en större betydelse för världen. Bli inte bortglömd. Var inte en av alla andra. Var originell. Du kommer vara ensam många gånger, ibland rädd, men att säga "jag försökte" är tio gånger mer av en man en någon som säger "tänk om". Tänk inte om, tänk nu.

Du är redo för strid.

Eran enda,
- Chyde