chyde.blogg.se

Håll dig skadefri med Chyde del 1.

 
 
Har senaste timmen sett klipp på folk som slitit sönder muskelfästen under träning. De vanligaste är då biceps och bröst som i princip lossnar från sitt fäste och släpper helt. Det är ganska skrämmande att se, hur biceps rullar upp i axeln, bara sådär. Det får en att tänka efter och uppskatta att man under alla dessa år, hållt sig skadefri. Jag har varit öm. Jag har haft känningar hit och dit. Haft ont i leder. Men ingenting som gått sönder.

Jag har själv bevittnat en vän till mig skada sig under ett träningspass. Det var under bänkpressen. Vi båda hade ökat successivt och var på vårat högsta set som då var 120kg. Jag gjorde 2-3 reps. Sedan var det min väns tur. Han körde 1... 2... och gick för tredje, sedan hände något. Han fick plötsligt ont i axeln. Vi båda fattade ingenting. Från att ha gått hur bra som helst till att bara... tvärvända. Vi sänkte vikten men för varje repetition han gjorde så smärtade det. Han har nu opererats 2 gånger sedan dess.

Så jag är tacksam varje dag jag får gå in i gymmet och lyfta vikter. Det känns som något utav en välsignelse kombinerat med sunt förnuft. En skada är oundviklig och kan hända vemsomhelst närhomhelst hursomhelst varsomhelst. Men man kan alltid göra sitt bästa i förebyggande syfte. Tänkte därför dela med mig lite av det jag använder mig av för att "förhindra skador" i gymmet.

1. Uppvärmning. Det är A och O. Jag kör alltid 2-3 uppvärmningsset i första övningen för den muskeln jag ska jobba med. Ska jag tillexempel träna bröst, värmer jag upp 2-3 gånger i bänkpressen med bara stången innan jag börjar lägga på vikter.

2. Långsam progressiv belastning. Alltså, långsamma ökningar. Istället för att gå från 50kg i bänkpressen till 90kg i bänkpressen. gå från 50 till 60, 60 till 70 osv. Detta är ett sätt att se till att kroppen alltid kommer behärska vikten du ska lyfta och du inte "chockar" den in i några dumma skador.

3. Dela upp muskelgrupper. Se till att låta muskler vila genom att du kör dom, sedan låter dom vara åtminstone i 2 dagar innan du kör dom igen.

4. Sluta vid smärta. Om du nånsin får ont i träningen, någon repetition känns konstig eller så, SLUTA DIREKT. Ta ett steg tillbaka, tänk om. Sänk vikten. Börja om. Eller byt övning. Var klok. Jag pratar alltså inte om att det brinner i muskeln, jag pratar om ifall det känns i fästen, leder, eller på något obehagligt sätt.

5. Massage. Om möjlighet finns, boka massagetid eller se till att få massage av din partner (perfekt stund att få lite intimitet samtidigt som man återhämtar kroppen från träning), eller familjemedlem etc.

Det var mina tips till att hålla dig skadefri i gymmet.
Del 2 kommer i sinom tid. Nu är det dags för proteinshake och sömn.
Godnatt... eller godmorgon... Världen.


Eran enda,
- ChydeKommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback